Disperarea românului căutator de muncă prin țări străine

Din decembrie 2015 sunt in Anglia. Am îtâlnit destui români pe aici, cu unii am intrat in contact cu alții nu. Există pe facebook pagini special create pentru românii plecați in străinatate în incercarea de a-și crea condiții de viață mai bune. Tot mai mulți aleg să plece din România din cauza sărăciei și a salariilor mici. Unii pleacă la sigur, direct cu contract din Romania, altții se duc la ghici, fie ce o fi. merg pe princpiul: daca e să fie bine, dacă nu tot bine.

Aici in Anglia, nu se prea riscă nimeni sa te angajeze fără forme legale. Ca sa poți să lucrezi, ai nevoie de NINO (National Insurance Number). Despre cum se obține NINO am să povestesc in alt articol.

Ce face românul ajuns in Anglia și care are tot ce e nevoie pentru a se angaja? Cel mai ușor îi este să intre pe facebook, pe grupurile de români dintr-un anume oraș și să întrebe dacă cineva știe vreun loc de muncă, dacă se poate cât mai aproape de locul unde își are domiciliul. Nu că ar fi ceva rău in asta.

Eu am lucrat un timp destul de scurt într-un depozit al unui magazin online ce vindea doar scaune și mese. La câteva zile după ce am renunțat la job, vad postat pe grupu de pe facebook: Români în Birmingham un anunț că cineva întreabă dacă există vreo persoană care să știe de vreun loc de muncă. Comentez că am eliberat eu un loc de muncă și dacă vrea mai multe detalii să mă contacteze. În scurt timp îmi scrie cineva care văzuse comentariul meu. A doua zi am fost contactat și de cel care postase pe facebook.

În ambele cazuri le-am oferit toate detalille de care aveau nevoie, unde să meargă, ce e nevoie să știe la inteviu, în ce anume constă jobul și multe alte informații pentru a le fi cât mai usor. Singura mea rugăminte a fost ca să-mi scrie un mesaj în cazul în care se duc acolo și să-mi spună dacă au obținut sau nu jobul.

Ce credeți că au făcut cei doi? V-aș spune dacă aș avea detalii, dar nu am. Pentru că cei doi nu s-au mai obosit să-mi scrie pentru a îmi spune dacă le-a fost cu folos sau nu recomandarea mea. De asta nu am să mai ajut nici un conațional de al meu, atunci când va striga că are nevoie de un loc de muncă, deoarece nu merită. Cam astă e românul plecat la muncă in tări străine.

Leave a Comment