Despre internetul din Anglia

Cum să vă spun eu vouă, celor care vă curge internetul pe fibră ca apa la robinet. Nu e chiar așa de nasol cu internetul prin Anglia, dar nici foarte bine nu e. In zona in care stau eu am fibră optică, cu toate astea, maximul de viteză pe care il pot avea este de 80 Mbps download și 10 mbps upload. Pentru nevoile de zi cu zi e suficient, mă joc fără probleme online League of Legends, Youtube, Netflix, etc.

Cât am stat in celălalt cartier, cel mizerabil, aveam un internet foarte prost, doar 10 Mbps.

Eu am internet  broadband de la Vodafone, sunt singurii care au putut să-mi ofere maximul de viteza la adresa unde stau.Cei de la Sky, mi-au putut oferi doar 40 Mbps,  iar pe cei de de la BT, nu am mai apucat sa îi intreb dupa ce le-am vazut ofertele. Oricum, foarte mulți se plâng de serviciile celor de la BT.  Singurii care pot să ofere viteze de 100  sau 200 Mbps sunt cei de la Virgin Media, numai că ei ofera acest serviciu doar in zonele unde au propria lor fibră.

Mai jos o comparație intre vitezele oferite de principalii distribuitori de internet din Anglia.

viteze internet uk

 

Cât costa internetul in UK? 

Prețurile diferă de la un provider la altul. Eu plătesc 20 lire/lună abonamentul, trafic nelimitat. Pe lângă abonament mai plătesc si inchiriatul linie( line rental), prețul fiind de 17 lire, in total mă costă 37 lire/lună. Pentru maximul de viteză la BT, adică 76 Mbps aș fi platit 30 lire/lună. Mai multe despre prețuri si oferte in link-urile din text. Era să uit, am plătit și o taxă  de conectare in valoare de 40 lire.

Primele 6 luni le am gratis, nu plătesc abonamentul dar trebuie să platesc acel “line rental”. Am mai primit 6 luni gratis de Netflix și 6 luni de F-Secure SAFE, oricum nu il folosesc.

vodafone_76mbps

 

vodafone_bundle

 

Activarea le internet s-a făcut automat. Am primit un mail cu câteva zile inainte de activarea serviciului, in care mi se cerea ca in ziua x să fie router-ul in funcțiune pentru a se putea face activarea serviciului. Router-ul meu era oricum in priză de vreo 3 zile. Am in casa 2 prize pentru conectare. Eu am pus router-ul in priza care imi era mai la indemâna. In ziua când trebuia sa am serviciul activat, am incercat să mă conectez la internet dar nimic. Am pus mâna pe telefon si am sunat la Vodafone. Ca de obicei raspunde un robotel: apasă 1 pentru telefonie, apasă 2 pentru internet etc. Am ales numărul 2, dupa care mi s-au cerut anumite date și apoi am fost preluat de către un operator. I-am explicat problema mea, ii tot ziceam că totul este conectat asa cum trebuie dar nu se intamplă nimic. Apoi am mutat router-ul in cealalta priză, câteva minute mai tarziu totul era functional.

O altă mică problema ar fi ca durează undeva intre 10 zile si 30 de zile ca să-ți ofere maximul de viteză.

priza_internet

priza_internet2

router

router_01

Incă ceva interesant. Când m-am dus la Vodafone sa îi intreb de internet, primul lucru pe care l-au făcut a fost sa verifice dacă imi pot oferi internet broadband in zona unde stau. Cum se face asta? După cum se va vedea in poza de mai jos:

chek_area

Se introduce codul zonei in care locuiesc, apoi apare

 

chek_area2

Se selectează adresa și apoi ne apare rezultatul.

chek_area3

In urma acestor verificări ți se spune dacă ti se poate oferi serviciul de internet la o anumită adresă și la ce viteze. Sper ca nu am omis nimic.

Leave a Comment