Emigrage in Anglia

Deoarece observ că sunt tot mai mulți oameni care spun că vor sa plece din România, doresc sa împărtășesc impresiile mele despre emigrare în contextul întâlnit de mine. Am să vă povestesc despre emigrarea in Anglia.

Dacă voi omite ceva in acest articol, voi cititorii puteti răspunde în comentarii despre cum a fost în cazul vostru.

Povestea mea începe in 2015, când împreuna cu prietena mea, acum logodnică am hotărât să plecăm in Anglia.

Ea este asistentă medicală, în aceea perioadă fiind o criză de locuri de muncă in domeniu, iar angajarile în sistemul de stat erau blocate, trebuia găsita o soluție pentru a munci in domeniul în care s-a pregătit.

Când decizia a fost luată ea a început să iși caute loc de muncă pe teritoriul Angliei. A început să aplice pentru locuri de muncă ca asistentă pe e-jobs, bestjobs și facebook( pe unde vedea anunturi legate de ce avea ea nevoie) Erau destule locuri de muncă disponibile pentru asistente. Pe teritoriul Angliei este o mare criză de cadre medicale, asistente, infirmieri și doctori.

Al doilea pas a fost așteptarea raspunsurilor și a ofertelor. Acestea au apărut destul de repede. Am așteptat să se adune câteva oferte ca sa fie de unde alege. Apoi au urmat discutiile cu cei de la agentiile de recrutare și începerea întocmirii dosarului. Scurtă paranteză, (ai nevoie de un cv in limba româna dar și de unul in limba engleză). Dacă ai ceva experiență ca asistentă e si mai bine, dar nu e întotdeauna necesară. Oricum, aici sistemul e destul de diferit și o dată ajuns in Anglia, mai întâi vei face timp de o lună sau doua ceva cursuri pentru a învața despre sistemul lor și de abia apoi începi efectiv munca.

Pentru a putea lucra ca asistent medical pe teritoriul Angliei, e nevoie să te înregistrezi la NMC(Nursing and Midwifery Council). Asta se poate face onlinea aici. Această înregistrare se face în doi pași și costă în jur de 240 de lire. Al doilea pas este să primești un PIN number, fără acest PIN nu ai dreptul de a profesa in domeniul medical pe teritotoriul Angliei. Este bine ca atunci când plecați să aveti acest PIN number.  Pentru obținerea PIN-ul au fost necesare cam două luni.

 

Când dosarul a fost complet si totul în regulă au urmat interviurile cu cei din cadrul agenție de recrutare și apoi cu angajatorul englez. Te ajută foarte mult dacă cunoști engleza la un nivel acceptabil, cât sa poți trece de un interviu, în cazul că nu cunoști engleza cât sa treci de un interviu poate fi o problemă dar una una foarte gravă, datorită crizei de forță de muncă pe domeniul medical.

Ea a ales să lucreze in cadrul unui spital, avea și optiunea de a lucra la azile(home care) sau îngrijire la domiciliu.  Oferta pe care ales-o a venit cu primele 3 luni de cazare inclusa, ceea ce a ajutat foarte mult pentru că a avut ocazia de a pune ceva bani la pușculiță. Orașul ales a fost Birmingham, al doila ca mărime din Anglia. Spitalul la care s-a angajat, pe lânga cele 3 luni de cazare, i-a mai oferit și 1100 de lire pentru a ii fi de ajutor  pentru atunci când va trebuie să iși inchirieze o locuință. Acești bani au fost ca un fel de împrumut, trebuind returnati in 5 luni.

După plecarea ei, două luni mai târziu am luat și eu drumul Angliei. Am stat în acelasi loc, în camera oferită de spital, nu prea am voie sa stau acolo. După ce au trecut sarbatorile de iarnă am inceput sa ne căutam ceva de închiriat. La inceput vroiam ceva in zona spitalului, pentru ai fi ei cât mai usor și mai aproape de locul de muncă. Am vazut prin zona respectivă câteva case, toate fiind murdare si jalnice. Trebuie să spun că si zona aceea este una foarte murdară. Am ales să ne închiriem ceva în centrul orasului.

 

Cum închiriezi o casă în Anglia

Pentru a închiria o casă în Anglia există mai multe posibilități: prieteni/apropiați, să-ti ofere angajatorul o casă sau apelezi la internet și la agențiile imobiliare. Înainte de a închiria o casa/apartament ar fi bine să te documentezi și să afli cât mai multe informații despre asta. Câteva site-uri  unde se pot găsi case pentru închiriat:

www.primelocation.com

www.rightmove.co.uk

www.zoopla.co.uk

openrent.co.uk și www.gumtree.com

www.spareroom.co.uk, asta dacă vrei doar o cameră .

Primele 3 site-uri sunt folosite de către agenții. Vă recomand să evitați agențiile de prin centrul orașului deoarece au niste comisioane destul de piperate. Agențiile percep o taxa de rezervare, care poate fi intre 150-250 lire. Această taxă de rezervare se plătește pentru ca agenția să țină casa rezervată doar pentu cel care o vrea și pentru a scoate casa respectivă de pe piață. Dacă te razgândeștu și renunți, pierzi acei bani. Pe lânga taxa de rezervare vei mai plăti și taxele agenției. Aceste taxe pot fi mai mici sau mai mari, in funcție de agentie. De obicei agențiile mari, cele care sunt prin centrul orașului au taxele mari. Aceste taxe pot fi intre 150-400/500 de lire. Cele mai multe agenții cer plata pentru prima luna și un avans pentru 6/8 săptamani. Acest avans numit și depozit, îl vei primi înapoi la sfârsitul contractului. Depozitul de obicei este asigura de către TDS.

Preturi chirie

Noi pentru că am ales să locuim în centrul orașului Birmingham, plătim o chirie de £750/lună. Asta este pentru o garsoniera, cum zic englezii, apartament cu o cameră( one bedroom and living). De exemplu, se poate găsi în zona de centru și apartament cu 2 camere la același pret, dar poate urca catre 1000-1200 pt două camere. Asta e in funcție de locație și de cât de bine sau groaznic arată acel apartament/casă. Noi mai avem inclus în pretul chiriei si acces la sala din clădire. Pe lânga chirie și facturi se mai plăteste și council tax. Această taxă este calculată in functie de valoarea proprietății. Council tax este pe categorii, de la A pâna la H. Categoria A fiind cea mai ieftină, iar H cea mai scumpă. Se poate plăti anual sau lunar. Noi platim lunar, ne costa £128.

Prețul facturilor este în funcție de cât consumi și aș mai adăuga eficiența energetică a locuinței. Furnizorul de curent sau gaz îl poți alege după bunul tau plac. Cel de apă este in functie de zonă. Pe ăsta nu il poți alege, deoarece este doar unul pentru fiecare zonă.

Costuri estimative: pe timp de primăvara-vara ne-am încadrat undeva între £30-50, chiar și în primele două luni de toamnă. Pe lunile de iarna prețul creste, ultima factura primita de noi  fiind de 105 lire. Menționez că noi avem totul pe electric.

Dacă nu-ti permiți un apartament/casă, ai varianta de a sta împreună cu altii într-o casa, fiecare având camera lui. Pentru o cameră se cere în jur de £200-400, fiind incluse și facturile.

 

 

Ce trebuie să faci când ajungi in Anglia

Primul lucru pe care trebuie sa il faci cand ajungi in Anglia este să iti cumperi o cartela de telefon cu nr de Anglia. Recomand orice cartelă prepay cu  un credit de 10 lire. E suficient pentru nevoile de început. Următoarea treaba pe listă este sa suni la NINO (National Insurance Number). Acest NINO iți ofera dreptul de a munci pe teritoriul Angliei. Fără acest NINO nu prea poți face nimic. Tot in baza acestuia, iți vei putea deschide  cont bancar și altele.

Obținerea NINO este o simplă formalitate, trebuie doar să suni  și să spui ca vrei o programare pentru obținerea NINO. Vei fi programat undeva între două și patru săptămâni, poate mai repede dacă norocul e de partea ta. Actele necesare sunt: pașsaport sau CI, plus o dovada de adresă. Dovada de adresă poate fi o factură, cât mai recentă pe numele tău sau contractul de inchiriere al casei.

Cum decurge acest interviu: așa cum am mai spus, este doar o simplă formalitate, mai mult să arăti ca ești cine pretinzi a fi. Interviul durează cam 10-15 minute. Vei primi un act provizoriu până când îți va fi trimis NINO acasă. Având acest act provizoriu, poți face dovada ca  ești pe cale de a primi NINO. Imediat, dupa interviu poți începe să-ti cauți un loc de muncă, dar nu înainte de a avea un CV făcut.

Cum găsim de munca in Anglia

Treaba cu găsitul locului de muncă poate fi simplă sau complicată, în funcție de ce studii ai sau de ce calificări și vechime în câmpul muncii. Dacă ai norocul de a pleca din România cu un contract de muncă este cel mai bine. Numai că puțini sunt cei care au norocul ăsta. Cei mai mulți pleacă cu  speranta că in Anglia sunt câinii cu covrigi in coadă, ceea ce nu este chiar asa. Dacă ai o minima experiență, să zicem că ideal ar fi un an, nu e chiar atât de greu de gasit de muncă.

Se poate găsi de muncă aproape în orice domeniu. De la salahor pe șantier pâna la medic sau director de banca sau orice altceva doresti. Foarte multe locuri de muncă sunt în domeniul medical, atât pentru, infirmieri, asistene cât și medici. Altă meserie cautată este cea de profesor, dar și dacă instalator, electrician, șofer frizer, mecanic auto, îți poți găsi foarte ușor un loc de muncă. Foarte multe locuri de muncă se găsesc in depozite. Un mare avantaj ar fi să ai habar de limba engleză cât sa poti trece de un interviu, altfel va fi destul de greu de obținut un loc de muncă.

Mai există  și varianta de a lucra fără forme legale, ceea ce nu recomand, cu toate ca se practică. Dacă alegi sa faci asta iți asumi că vei putea lucra mult peste cele 38 ore/săptămână , cât este full time in Anglia și să fii plătit cu mai puțin decât este minimul pe oră.  Salariul minim în Anglia este de: £7.50 dacă ai 25 de ani sau peste, £7.05  între 21-14 ani, £5.60 între 18-20 ani, £4.05 sub 18 ani. Tot ce este suplimentar, adică peste mini, se plăteste în plus. De obicei între 40-50 ore se mai adaugă 1- 1.50£ la oră, ce trece peste 50 de ore lucrate e plătit cu plus 50% din salariul minim sau mai mult. Asta depinde de fiecare angajator  în parte.

Un detaliu foarte important. Alege locul de muncă cât mai aproape de zona unde stai. De ce spun asta? Dacă nu ai mașină poate fi uneori dificil cu deplasarea, asta deoarece în foarte multe cazuri ora de începere este 06:00. Nu mereu ai posibilitatea de a ajunge la locul de muncă atât de devreme cu transportul în comun.

Locurile unde se pot găsi locuri de munca sunt: site-urile dedicate pentru găsirea  unui loc de muncă sau agențiile de recrutare a forței de muncă. Câteva dintre site-urile cu locuri de muncă:

www.reed.co.uk.

www.cv-library.co.uk

www.fish4.co.uk

www.totaljobs.com

www.indeed.co.uk

Agenții de recrutare:

ManPower, Extra Personel, Am2pm, Adecco, Hays, Blue-Arrow, Pertemps, Office Angel sau poti apela la  Job Centre Plus.

Impozitarea muncii este relativ simplu de înțeles. Ca salariat, în principiu primii 11500 lire pe ani sunt neimpozabili; ce depășește e impozitat cu 20%, apoi ce depășește 45.000 e impozitat cu 40%. Dacă depășești 100.000 pe an, sistemul de taxare devine complicat și taxele ajung in practică la 60%.

Poți să-ti deschizi firma (limited company) în mai puțin de o zi. Pentru firma vei plăti “corporation tax” 19%, si apoi vei plăti “dividend tax” 0%, 7.5%, 32.5% sau 38.1% în funcție de ce alte venituri mai ai. Se poate lucra și ca self employed( echivalentul PFA România). Ca SE poți deduce din cheltuieli. De exemplu dacă folosești mașina personală pentru business poți deduce 45p/mile in scop de business.  Trebuie să ții evidența cheltuielilor pentru ca al sfârșit de an să-ți plătești taxele.

 

Rezumat cheltuilei lunare ( cazul nostru)

Chirie: 750, factura la apă o avem inclusă in chirie.

Mâncare pentru două persoane: 300-350 în funcție de ce magazine ai în zona ta. Noi avem Sainsbury (nu cumpărăm de la ei ca sunt cei mai scumpi), Tesco, Morrison. Mai sunt și Lidl, Aldi, ASDA, astea sunt cu preturi ceva mai okay. Cheltuiele cu mâncarea pot varia de la familie la familie, în funcție de câți memebri are.

Internet/TV – 28 lire pentru internet, TV nu folosim. Pentru a te putea uita la TV se plătește o taxă de 145 lire/an. Este obligatorie. Dacă esti prins că te uiți la programe tv fără a avea taxa plătită, te costă 1000 lire amenda.

Electricitate/gaz – 50 lire vara, 100 iarna.

Apă – 30-35 lire.

Mașină nu avem, deci nu știu ce costuri implică. Nici legat de asigurări. O ieșire in oraș poate ajunge între 30-100 lire.

Bilete cinema –  10 lire 2D, 15 lire IMAX sau card unlimited care costa 17 lire/lună.

Sistemul medical NHS

Gratuit pentru oricine are nevoie. Medicii generalisti GP( sunt medicii de familie)  sunt cam slab pregatiți si nu fac fată (programări peste 2 săptămâni). Dacă nu ai ceva grav care să necesite prezența la urgență e nasol. Nu primești trimitere la specialist doar asa că o vrei tu și ceri sa te vadă medicul specialist. Mai întâi primești tratament de le GP și de abia când termini, vei primi o trimitere către specialist. Ca să ajungi la el va dura de la câteva săptămâni până la câteva luni. Asta deoarece sistemul medical englez este in colaps. Este subfinanțat și este o criză foarte mare de medici și asistente.

Foarte mulți medici de aici, fie ei chiar și specialiști sunt slab pregătiti. Eu unul nu aș vrea sa am de a face cu medicii de aici. Prefer la orice oră din zi sau noapte sa merg la un doctor din România.

 

Meteo

Vremea e destul de nasoală și urâtă. În Anglia plouă foarte mult și bate vântul mai tot timpul. Temeperatura maximă nu trece de 27-28 grade vara. Sunt doare câteva zile vara când sunt 30-32 grade. Iarna temperaturile nu scad mai mult de -5 grade. Zăpada le cam lipseste. Iarna asta au fost câteva zile în care a nins. La prima ninsoare ma serioase, după spusele englezilor, fiind cam de maxim o palmă devin foarte panicarzi. Opresc transportul în comun, închid scoli, străzi și alte măsuri din astea.

 

Transport

Detalii despre transport în articolul de aici

Alte articole utile aici sau aici.

Dacă am omis ceva, lasa-mi un comentariu și voi adăuga în articol.

 

 

Lasă un comentariu